Haarlemmermeerspoorlijn Aalsmeer - Haarlem
24 & 25.08.2020

Op 24 en 25 augustus 2020 ben ik opzoek gegaan naar de restanten van een van de Haarlemmermeer Spoorlijnen.
Een begin van een reeks foto's. Gestart ben ik op de spoorlijn Aalsmeer - Haarlem.

Deze spoorlijn werd gebouwd in opdracht van de HESM (Hollandsche Elektrische Spoorweg Maatschappij), en is geopend op 2 augustus 1912 en gesloten voor reizigersvervoer op 31 december 1935. Het gedeelte van Aalsmeer tot Hoofddorp bleef in gebruik door goederenverkeer tot 9 juni 1943.
In 1941 is, op last van de Duitse bezetter, als zijtak van deze spoorlijn vanaf de halte Aalsmeerderweg een spoorlijn aangelegd naar de militaire 'Fliegerhorst Schiphol' (Schiphol Oost). Deze was bedoeld voor het aanvoeren van materialen en goederen naar het vliegveld. Na een vernietigend bombardement van de United States Army Air Forces (USAAF) op 13 december 1943 is het vliegveld niet meer in gebruik genomen. In september 1944 zijn de restanten van het vliegveld opgeblazen en zijn de puinhopen blijven liggen tot aan het einde van de oorlog. In 1944 werd er nog wel van de spoorlijn gebruik gemaakt om materialen af te voeren. In september 1944 kwam hier een einde aan met de Spoorwegstaking. Daarna werd de spoorlijn opgebroken.

Het gedeelte van Aalsmeer tot Sloterweg Noord werd voor goederenvervoer gesloten op 15 december 1953, vanwege de in slechte staat verkerende brug over de Ringvaart en vervolgens opgebroken.

Anno 2020 is in het landschap nog veel terug te vinden van deze voormalige spoorlijn.
Onze reis begint in Aalsmeer bij het voormalige station aan de Stommeerweg 1. Sinds 2007 staat aan de straatzijde staat Sik 352 op een stuk spoor als blikvanger.

Station Aalsmeer was een kopstation aan 3 spoorlijnen van de Haarlemmermeerspoorlijnen.
Tegenwoordig is in het station een makelaar gevestigd.

Als we de woonwijk inlopen achter het stationsgebouw komen we diverse straatnamen tegen die nog herinneren aan het emplacement wat daar lag en de spoor geschiedenis, zoals Perronzijde, Baanvak, Seinpost Ketelhuis en Wissel.

Bij de Wissel in Aalsmeer splitste vroeger de 3 spoorlijnen. Wij buigen linksaf richting het huidige Schiphol en belanden op het Spoorlijnpad waar nog duidelijk het baanlichaam zichtbaar is, tegenwoordig een fietspad. Na het water gaat het baanlichaam verder op de Oude Spoordijk en eindigen we op de plaats waar vroeger de Aalsmeerderbrug lag.

Dan komen we aan bij het volgende stationsgebouw wat nog altijd bestaat. Station Aalsmeerderweg, deze halte ligt ten Noordwesten van Aalsmeer in het dorp Rozenburg. Anno 2020 staat dit voormalige stationsgebouw er nog altijd, maar is het onbewoonbaar verklaard vanwege Asbest. Het station ligt verscholen tussen de bomen en veel onkruid. Er zou nog een stuk perron aanwezig moeten zijn, echter heb ik dit door de begroeiing niet kunnen vinden.
Er staat wel een bord langs de weg dat het verkocht is, dus wellicht dat het ooit weer een mooi monument wordt.

Dan gaan we verder naar de andere kant van de A4, we zijn dan net Rozenburg uit en in Hoofddorp (De Hoek) waar op het voormalige baanlichaam tegenwoordig een fietspad is.

Dan komen we aan in de stationsbuurt van Hoofddorp. Vlak voor we bij het voormalige station aankomen, krijgen we eerst nog de Spoorbrug wat duidelijk aangegeven staat op de reling van de brug. Een paar meter verder vinden we de Stationsstraat en voormalige station Hoofddorp.
Nog een paar meter verderop vinden we de voormalige wachtpost 7 te Hoofddorp.

Ongeveer 2,5 km verderop nog altijd in Hoofddorp aan de IJweg 864 vinden we Woning 8

Dan gaan we door naar Vijfhuizen waar ook weer een aantal dingen te vinden zijn die herinneren aan de voormalige spoorlijn.
We beginnen aan de Spieringweg waar we de dubbele woning 10 vinden en het voormalige Stationsgebouw. Aan de andere kant van de Spieringweg zien we weer duidelijk het baanlichaam.

Aan de rand van het huidige Haarlem naast de rijtjeswoningen vinden we een vrijstaand huisje, dit is Wachtpost 12.
Verderop in Haarlem vinden we weer een stations gebouw, namelijk station Rijksstraatweg, aan de Amsterdamse vaart. Vanaf dit station ging het spoor met een boog naar de huidige NS Werkplaats Haarlem.

Het spoor vanaf de Rijksstraatweg ging naar station Haarlem. Op station Haarlem eindigde deze spoorlijn op spoor 1.
Spoor 1 naar de werkplaats in Haarlem ligt parallel aan de spoorlijn Haarlem - Amsterdam en is nog altijd een overblijfsel van deze spoorlijn.
Ook op perron 1 van station Haarlem is nog een overblijfsel te vinden van de Haarlemmermeerspoorlijn, aan het einde van spoor 1 richting Amsterdam staat nog een Retirade, een ouderwets woord voor een (openbaar) toiletgebouwtje. Maar volgens het woordenboek betekent het ook zoiets als "een plek om terug te trekken" (wat prima past bij een toiletbezoek) of "een plek om te overdenken". Zou het gebouwtje daarom "De Denker" worden genoemd?

Met deze foto zijn we aan het einde van het foto verslag van deze Haarlemmermeerspoorlijn Aalsmeer - Haarlem.
De overige Haarlemmermeerspoorlijnen zullen nog worden vast gelegd in een foto verslag.