Afscheidsrit DDM-1 15.12.2019

Met ingang van de nieuwe dienstregeling per 15.12.2019 rijden de DDM-1 en DDAR treinen niet meer bij de NS en worden ze ter zijde gesteld voor verkoop en/of sloop. Reden voor de NVBS/SNE om samen met de NS een lange afscheidsrit te organiseren met DDM-1 stam 7208.
Voor dat de rit begon is op zaterdag 14 december de trein zowel van binnen als van buiten schoongemaakt op de watergraafsmeer en aan het eind van de dag naar de tuin gereden in Haarlem.
Zondagochtend om 7.25 vertrok de stam vanuit Haarlem via Hilversum en Utrecht als leeg mat naar Amersfoort Centraal (per 15 december) waar in totaal ruim 450 liefhebbers instapten en diverse pers aanwezig was. Vanuit Amersfoort Centraal ging de rit via Amsterdam Centraal (waar nog enkele genodigden instapten) naar Alkmaar voor de eerste fotostop. Vanuit Alkmaar met een korte fotostop in Haarlem op spoor 5 werd er gereden naar Zandvoort. Vervolgens via Haarlem, met wederom een fotostop, deze keer op spoor 3 naar Amsterdam Centraal.
Vanuit Amsterdam Centraal werd de reis vervolgd richting Zwolle met fotostops in Almere en Lelystad centrum.
In Zwolle was een extra verassing gepland van een line-up met een dubbele DDAR stam die vanuit Zutphen naar de Dijksgracht ging via Zwolle. Vanuit Zwolle ging de reis weer terug naar Amersfoort Centraal.
In Amersfoort Centraal werd het stuurstandrijtuig van de 7208, de "Olifant" over gedragen aan het spoorwegmuseum. Dit stuurstand rijtuig was al van het spoorwegmuseum maar ivm materieel tekort is het stuurstandrijtuig weer tijdelijk terug in dienst gekomen bij de NS.
Met deze afscheidsrit is bij de NS een einde gekomen aan een periode. De bekende gele treinen met de schuine, blauwe reclamebanen bestaan nu niet meer bij de NS.
Een afscheidsrit die door de NS en de SNE (Stichting NVBS Excursies) zeer goed was georganiseerd.