Nieuwe H0 Baan

In oktober 2019 ben ik met de treinbaan verhuisd naar een andere kamer in ons huis.
Tijd dus voor een nieuwe vaste baan. Het sporenplan is inmiddels uitgewerkt en de ruwbouw is al klaar.
Ondertussen zijn ook de eerste sporen van het schaduwstation gelegd en is het wachten op de bestelde klimspiralen.

Het sporenplan


26.10.2019 Het begin is er, de bouw van het schaduwstation


16.11.2019 gisteren de beide klimspiralen ontvangen via de post en dus maar direct aan de slag met de 1e spiraal. Uiteindelijk bleek dat ik nog wat rails te kort had, dus maar even naar De Houtloods in Den Haag, daar nog wat bochten op de kop kunnen tikken. Thuis gekomen had ik nog 2 R3 bochten te kort, maar daardoor wel de spiraal verder af kunnen bouwen. Het laatste stukje van de spiraal (kwart) wordt niet gebruikt. De sporen gaan namelijk rechtdoor langs de muur. Binnenkort maar beginnen met de bouw van de 2e spiraal.

26.11.2019: Intussen weer wat verder gegaan met de bouw van de modelspoorbaan. Op de laatste foto's staat het stationsgebouw al van het kleine station en de rails liggen er nog los. Maar dit is om een idee te krijgen hoe het wordt. Voor het stations gebouw liggen er 2 sporen, dan komt er een goederenloods en dan nog 1 spoor. Zo zijn er 2 sporen die aansluiten bij de goederenloods en 2 sporen (1 kort kopspoor) voor de passagiers treinen

29.11.2019: Inmiddels is de 2e klimspiraal ook klaar. De laatste halve cirkel is niet gebruikt zodat het spoor goed uitkomt voor het station wat direct na de klimspiraal gaat beginnen (zie ontwerp). Nu kan er begonnen worden met het leukste deel (vind ik persoonlijk) het zichtbare deel waar ook de scenery op komt.

30.11.2019: Het Grove werk op de plaats van het station is klaar. Nu kan er begonnen worden met het leggen van de rails.
Het stations emplacement ligt ook bijna helemaal. Op 3 bochten na (de R3 bochten, de R2 bochten liggen er al wel).
Voor het idee even een stationsgebouwtje en 3 plaatjes neer gelegd waar de perrons komen.
Het sporenplan is iets gewijzigd.Het stuk waar het laadperron voor goederen zou komen is weg gelaten ivm te weinig loopruimte anders.
Wel is de aansluiting nog te zien, zodat te zien is dat hier vroeger een spoor was.
Op de plaats waar de bruggen komen is tijdelijk een noodbrug neer gelegd bij het voorste spoor (van station naar station) zodat er toch al wat gereden kan worden. Volgende project is het water met de 3 bruggen waar nog het een en ander voor moet gebeuren.
Zodra dat klaar is en de 3 laatste bochten zijn aanwezig is het hele sporenplan klaar.

02.12.2019
Zojuist weer een stukje aan de baan gedaan. Om precies de bruggen. Het gat wat er was is nu dicht gemaakt hier komt water op. De brughoofden zijn gezaagd en gelijmd en voor het idee de bruggen er even los op gelegd.
Binnenkort even opzoek naar piepschuim voor de schuine kanten van het water en steentjes om op de brughoofden te plakken.
In ieder geval zijn de eerste testrondjes al gereden, en er kan op beide hoofdspoor volledig rond gereden worden. 
De trein is op schaal-snelheid ruim 2 minuten onderweg.

04.12.2019

Ik had nog led-strips liggen dus deze ook maar even aangesloten nu is ook het schaduwstation verlicht. In principe zal deze uit staan maar wanneer ik bij het schaduwstation wat moet doen of er is een ontsporing of wat dan ook heb ik in ieder geval goed licht.

Verder bezig geweest een deel van de bedrading aan te leggen. De ringleiding voor de 2 hoofdsporen en het spoor van station naar station met bij behorende emplacement op het kleine station zijn aangesloten.

Nu nog de 2 sporen op het station waar de goederentreinen staan (midden sporen tussen de perronsporen in). En de opstelsporen op het schaduwstation nog aansluiten. Op dit moment geen trafo's meer over en ook geen paneel met schakelaars dus dat komt later.

Het meeste is nog analoog aangezien ik nog veel treinen heb die niet digitaal zijn. En ik nog geen goede digitale besturing heb die de hele baan kan voeden.

Met de piko digi 1 die ik al had is het spoor van station naar station wel digitaal gemaakt.

07.12.2019 & 08.12.2019
Op 7 december een bezoek gebracht aan PFT-TSP Retro Train in Saint-Ghislain (Klik hier om de foto's daarvan te bekijken). Bij dit museum was ook een modelspoorbeurs waar ik een paar leuke dingen heb gekocht.
Al een tijdje was ik opzoek naar de NMBS reeks 25.5 welke in Nederland o.a. voor de 1e variant trek-duw Beneluxtrein heeft gereden.
Erg moeilijk te krijgen deze locomotief, hij is er wel van B-Models maar dan betaal je gelijk 349 eur. Nu wist ik dat Lima een versie heeft en Trix. De Lima variant is natuurlijk de voordeligste versie, maar gezien de klimspiralen ben ik bang dat een lima loc het niet zal trekken met 6 rijtuigen erachter. In Saint-Ghislain kwam ik wel de Trix versie tegen, slechts de enige (de Lima overigens niet gezien), en ook nog digitaal voor bereid. Een mooie zware loc (door de metalen kap). De volgende dag natuurlijk even wat foto's gemaakt van de loc, met een deel van de beneluxrijtuigen. Nu nog eens opzoek naar de 2 Belgische  I4 rijtuigen (1x 1e klas en 1x 1e/2e klas). En evt een benelux postrijtuig voor in deze trein. En natuurlijk ook even alle varianten van de Beneluxtrein die ik heb op de foto gezet.

Behalve de NMBS 2558 van Trix kwam ik op dezelfde beurs in Saint-Ghislain de Turqoise 1302 van Electrotren tegen. Ook deze is digitaal voorbereid. Ik had al 3 lima varianten, maar ook daarmee natuurlijk het probleem van de klimspiralen dus langzaam alle Lima treinen vervangen voor betere treinen. Dit was de eerste, ik heb al een Turqoise 1100 van Roco (uit de eerste serie). Ook daarvan natuurlijk weer wat foto's genomen.

Natuurlijk kon een overzichts foto van alle locomotieven uit mijn verzameling niet ontbreken.

11.12.2019
Vandaag even bezig geweest het schaduwstation wat aan te passen. Vanuit de klimspiralen ging het spoor gelijk weer de bocht om de andere kant op, zoals ik al was gewaarschuwd door sommige, kon dit bij sommige treinen wat problemen opleveren. Nu is er vanuit de klimspiralen eerst een stukje rechte rails en dan pas weer de bocht om. Hierdoor moest wel het hele schaduwstation aangepast worden. Maar dankzij de klimspiralen heb ik tussen het schaduwstation en de bovenplaat toch ruim. 30cm werkruimte waardoor dit goed te doen was.

Aangezien er inmiddels wat veranderingen zijn geweest in het sporenplan inmiddels het baan ontwerp even bijgewerkt, en tevens het ontwerp van het schaduwstation op papier gezet.
Klik op onderstaande sporenplan om hem groter bekijken.

17.12.2019

Vanavond een beginnetje gemaakt met het plaatsen van de eerste bovenleidingsmasten.

Het grote portaal, welke 3 sporen overspant staat nog los, deze komt namelijk op de perrons te staan, en zal dus later vast gezet worden wanneer de perrons gemaakt zijn.

12.01.2020 

Op niveau +1 het begin van stationsemplacement en einde van de klimspiraal komt een plaat te liggen (zie eerdere foto als voorbeeld) met daarop een woonwijk en een tramspoor.

Zojuist het ontwerp hiervoor gemaakt.

De woningen die hier gaan komen is de Pelikaanstraat 19 t/m 34 van Markenburg. Ook de afgebeelde smalle abri's komen bij Markenburg vandaan.

Op de grasstrook achter de woningen komen nog wat grote bomen te staan.

Op de tramsporen komt geen tram te rijden, hier komen statische modellen te staan van 2 trams.

De treinsporen komen dus onder de woonwijk vandaan.

20.01.2020
Vandaag weer eens verder gegaan met de modelbaan. Een begin gemaakt met de perrons van beide stations. Het hoofdstation heeft 3 perrons en het kleine station 1 perron. Nu nog kijken hoe we zorgen dat de reizigers van de perrons af gaan komen als ze zijn uitgestapt, verschillende optie's een overpad, tunnel of een loopbrug. De laatste optie een loopbrug lijkt mij nog het mooiste.

24.01.2020
Vandaag begonnen met de oprit maken bij het stationsgebouw voor de minder-validen en de eerste laag schilderen van de perrons.
De perrons liggen nu te drogen, van de week misschien nog een 2e laag aanbrengen (indien nodig) en de witte randen aanbrengen.

26.01.2020

Vanmorgen de laatste laag grijze verf aangebracht op de perrons. Even op hun plaats gelegd om te kijken hoe het eruit komt te zien. Binnenkort de witte randen aanbrengen op de perronranden. 

27.01.2020 

Vandaag begonnen met het aanbrengen van de belijning op de perrons. Nog 1 perron te gaan bij het hoofdstation en het perron bij het kleine station nog. 

28.01.2020

Vanmorgen de laatste perrons voorzien van de laatste belijning. Alle perrons zijn nu klaar met schilderwerk. Nu kunnen ze vast gelegd worden op hun plaats en kan de aankleding van de perrons beginnen.

29.01.2020

Inmiddels verder gegaan met de bovenleidingsmasten plaatsen bij het station. 

09 & 10.02.2020

Inmiddels begonnen met het stadsgedeelte met tramspoor. De ruwbouw ligt grotendeels. Aan de kant van de muur komt nog een afrit naar beneden zodat de tram ook aan de achterzijde van het station een halte krijgt. 

12.02.2020

Vanmorgen de achtergrond posters op plaatjes MDF 4mm geplakt en tegen de wand geplaatst.
Voor het idee even een los plaatje hout neer gelegd met spoor erop voor de tram. Hier zal later nog een oprit komen van een asfaltweg met tramspoor naar boven naar de woonwijk/industrie gedeelte.

14 t/m 18.02.2020

Ondertussen begonnen met het bedieningspaneel te maken voor het analoge gedeelte van de treinbaan. 

Het bedieningspaneel is voorzien van 16 tuimelschakelaars om de sporen spanningsloos te zetten bij het station en de schaduwstations. 

Voor het soldeerwerk heb ik m'n vader ingeschakeld aangezien hij daar handiger in is dan ik. 

De voorbereidingen zijn nu klaar dus binnenkort naar Noordwolde (Frl) om het paneel weg te brengen. 

19 maart 2020 

Ivm het coronavirus meer tijd voor de hobby en dus maar begonnen met het stadsgedeelte van de baan waar de trams rijden. 

Het tramspoor ligt de wegen, fietspad en stoep zijn geplakt. Het begin is er. 

24 & 25 maart 2020 

Gezien de situatie rondom het bekende coronavirus is er wat meer tijd voor de modelspoorbaan. Aangezien ik de huizen nog had liggen voor langs de trambaan daar maar een begin mee gemaakt. Het 1e blok is klaar... gezien de afmeting en de ruimte op de baan zit ik te denken om toch nog een tussenblok erbij te doen, zodat het wat minder iel lijkt op de baan.
Niet helemaal tevreden over dit eerste blok, vooral bij de naden, maar het is dan ook de eerste keer dat ik iets van Markenburg in elkaar zet, ik weet nu om welke dingen ik moet denken bij de volgende huizen.
Francine is inmiddels al begonnen met het 2e blok, daar volgen later de foto's van.

26-03-2020 Francine heeft inmiddels het tussenblok af gebouwd, en ik heb het andere hoekblok gebouwd. Zoals het nu op de baan staat (zie laatste foto) vind ik het toch wat klein lijken en ga ik toch nog 1 extra tussenblok erbij bestellen en bouwen.

29-03-2020
Maar eens begonnen met een klein stukje rails voorzien van ballast. Ik had deze bussen van Woodland al een tijdje staan, nu eerst een stukje geprobeerd met een zelf gemaakt doseerhulpje van een fles.
Nu de verdunde houtlijm (met drupje afwasmiddel) laten uitharden, het overtollige/losse grind weghalen en kijk naar het resultaat.
Wordt vervolgd.

30 maart 2020 

Vandaag verder met het ballast. Eerst het overtollige grind weghalen van het stuk wat ik gisteren heb gedaan.

Vandaag verder met de wissels inbedden bij het kleine station en goederen emplacement. 

5 april 2020
Afgelopen week verder gegaan met het inbedden van de rails/wissel, stoep en weg voor het stationsgebouw aanbrengen en met het bouwen van de huizenblokken voor langs de trambaan.
In totaal staan er nu 5 blokken en ben ik alvast een klein beetje begonnen met de afwerking.

15/16 april 2020
Gisteren bezig geweest met de Noch Streugrasdose, vanmorgen het overtollige gras weg gehaald en weer een nieuw stuk bezaait met gras, daar tussen wat grasmatjes gebruikt van woodland. Nu weer een paar uur laten drogen en in de loop van de middag kijken hoe het geworden is.
Duidelijk is nu wel te zien dat het spoor wat voor het stationsgebouw loopt, de vroegere aansluiting buiten gebruik is geraakt, het gras groeit er al aardig over heen, binnenkort nog even wat struikgewas plaatsen.
Voor de werking van deze manier kun je dit filmpje hiernaast bekijken. Ik gebruik zelf 3 verschillende kleuren gras die ik door elkaar meng, voor elk stukje gras in verschillende verhoudingen. 

16 en 17 april 2020

Weer verder gegaan met het aanbrengen van gras, deze keer tussen het station en de bruggen. Bij de brug zijn 2 woningen geplaatst met een weg ervoor en parkeerplaatsen.

In het veld naast de woningen zijn hoge pollen gras verwerkt, hier staan nu koeien te grazen. Wel moet er nog een hek geplaatst worden langs het spoor om te voorkomen dat de koeien het treinverkeer hinderen. 

18 april 2020
Ondertussen weer verder gegaan met het inbedden van de rails. De laatste wissels (het moeilijkste) zijn nu gedaan, het enige wat nog moet gebeuren qua inbedden is het begin van de spiraal naar beneden bij het kleine station. 
Wat nu gedaan is goed laten uitharden en morgen het overtollige grind weghalen en dan kan het verder afwerken met gras e.d. weer verder gaan.

20 april 2020 

Vandaag het hek geplaatst zodat de koeien niet het spoor op lopen en het kopspoortje uit het stoomtijdperk (nu voor evt museumtreinen) verder afgewerkt met de waterkroon en Kolenopslag en natuurlijk wat extra kolen aangebracht. 

21 april 2020

Vandaag aan 1 kant van het hoofdspoor (vanaf de brug naar de spiraal) hekjes geplaatst, de andere kant volgt later. Ook zijn er inmiddels wat bomen geplaatst en begroeiing. 

23-4-2020
Maandag had ik de ingang naar het schaduwstation bij 1 van de spiralen al dicht gemaakt met horregaas. Eind van de middag ben ik begonnen met het gipsverband aanbrengen, en zojuist het laatste stuk rails voorzien van ballast. Nu alles goed laten uitharden en dan verder met de aankleding van dit deel.

24-4-2020
Vandaag de inrit naar het schaduwstation wat verder afgewerkt.
Het gipsverband is inmiddels voorzien van gras met de NOCH Streugrasdose. Nu nog wat kleine begroeiing aanbrengen op de schuine kanten en het begint er al aardig op te lijken.

25 april 2020

Vandaag verder met de aankleding, een stukje heide aangebracht. Nu nog een keer wat schapen en een herder er bij plaatsen. 

27 april 2020
Dit jaar geen NVBS-excursie zoals gepland op Koningsdag met Plan U 151 in verband met het Coronavirus dus maar bezig met de modelspoorbaan. Verder de hekjes geplaatst langs het hoofdspoor, de heide wat verder gedetailleerd met wat bomen, en wat kale plekjes afwerken met gras.
Op dinsdagochtend 28 april 2020 nog even een video gemaakt van de 1601 met een ertstrein en wat sfeerfoto's van wat rollend materieel.

29.04.2020
Enkele foto's van wat materieel. De bruine 2260 & 2437 (beide van Roco), de blauwe 1010, 1132 en 1220 (2x Roco en 1x Lima) en ACTS met de 1254 en de 7103 (Roco en Piko), Fleischmann "Sprinter", Piko Hondekop 389, Marklin Hamo Motorpost met Roco postwagon en de Roco 2209 met een korte VAM trein

02.05.2020

De nieuwste aanwinst binnen, de 2410 van roco, alleen nog een keer een decoder erin en hij kan ook op het digitale spoor rijden. Maar gelukkig rij ik zowel analoog als digitaal zolang nog niet alle treinen digitaal zijn. 

26.05.2020

Vandaag weer een nieuwe loc aan mijn collectie kunnen toevoegen de NS 6466 van Piko. (nog) niet digitaal, maar de decoder staat inmiddels in bestelling.

01.06.2020
Vanmorgen na lange tijd weer wat verder gewerkt aan de baan. Dit heeft een tijdje stil gelegen ivm werk/opleiding.
Vanmorgen wat details aangebracht zoals pollen gras en veldplanten tussen het spoor en langs hekjes en bij een aantal perrons. Verder de tuintjes van de 2 woningen bij de bruggen wat verder aangekleed met een groentetuintje met daarin bieten en prei, een wasrek, kruiwagen, grasmaaier, wat tuingereedschap, een waslijn, bloempotten, en een tuinslang aan de muur van een van de huizen. Verder bij 3 wissels ook wisselstellers van Artitec geplaatst. Deze staan bij 2 sporen die weinig worden gebruikt en bij 1 spoor wat totaal niet meer gebruikt wordt en inmiddels ook al aardig wordt overwoekerd door de natuur.

10.06.2020

Vandaag de seinen ontvangen die ik via Ali express had besteld, eerst eens kijken wat het was. Ze bevallen me erg goed. Alleen nog de witte strepen erop schilderen en een nummerbord (nog maken/kopen) en ze lijken toch behoorlijk op de Nederlandse Hoofdseinen, en dat voor 16 eur per 3 stuks. Hier ga ik er zeker nog meer van bestellen.

Ook weer 3,75 meter aan achtergrond posters opgeplakt (onder het weiland ligt nog een stuk van 1,5m weiland) op dunne plaatjes MDF.
Nu laten drogen en dan kunnen ze vd week geplaatst worden op de baan.
Ik heb ze bewust op dunne plaatjes hout geplakt zodat bij een evt nieuwe baan (om wat voor reden dan ook, ookal zit dit niet in de planning) de achtergronden opnieuw gebruikt kunnen worden.

13.06.2020

De achtergronden staan inmiddels op hun plaats. De hoek waar de bomen beginnen en de stad eindigt zal uiteindelijk worden weg gewerkt door middel van bomen/bos aangezien het spoor buiten gebruik is daar. Uiteindelijk is in die hoek alleen nog de blauwe lucht te zien van beide achtergronden. 

24 juni 2020 

Vandaag kwam de Connexxion GTW van de Valleilijn aan bij zijn nieuwe standplaats, een mooie nieuwe aanwinst voor de baan, natuurlijk gelijk digitaal gemaakt met een ESU decoder. 

26 juni 2020

Vandaag een koopje via marktplaats opgehaald hier in Den Haag, de 1118 met botsneus van Marklin Hamo, digitaal voorbereid. Aangezien ik nog een ESU decoder had liggen ook gelijk digitaal gemaakt. 

5 juli 2020

Vandaag is Marco den Haan langs geweest en heeft wat 360 graden foto's van de modelbaan gemaakt.
Om de foto's in 360 graden te bekijken kan je HIER klikken.
Hieronder een preview van de 360 graden foto's.

11 juli 2020
Zomaar wat diverse foto's van materieel op de baan.

26 juli 2020

Vanmorgen verder gegaan met de afwerking aan de kant van de stad waar ook de tunnelingang is naar de klimspiraal naar het schaduwstation,

15.08.2020

Vandaag de nieuwste aanwinst binnen gekregen van Roco. De NS 1001 TEE Ram, natuurlijk gelijk voorzien van een ESU decoder, een pareltje op mijn modelbaan vind ik persoonlijk. 

21.08.2020

Vandaag de nieuwe aanwinst binnen, een nieuwe museum loc, een Pruisische T9/Baureihe 91 als NS 7501.

Lilliput, digitaal voorbereid, dus binnenkort een decoder aanschaffen en rijden maar .

22.08.2020

Vandaag nog een verjaardagscadeautje gehad van Francine en de kinderen.

De 1637 van roco in de NS/Cargo uitvoering. Digitaal voorbereid. Natuurlijk gelijk even op de foto gezet, op de laatste 2 foto's samen met de 6404 van NS/Cargo

27.08.2020

De afgelopen dagen bezig geweest met het stuk Dijk bij de bruggen. Het voorste deel is nu klaar, een combinatie van scenery van Noch en van Lars Op 't Hof, ik ben er zelf erg tevreden over.

28.08.2020
Het stuk bij de sloperij en showroom is nu ook verder afgewerkt, de stratenmaker is langs geweest, en ja de groenvoorziening van de gemeente laat wat te wensen over want het onkruid tussen het hek en de dijk kan al aardig doorgroeien.
Binnenkort nog even wat auto's plaatsen en dan is er weer een stukje baan klaar.

29.08.2020

Vanmiddag na het werk weer een stuk verder gegaan met de scenery. De dijken bij de brug zijn verder afgewerkt, de achterste brugpijlers zijn voorzien van stenen en tussen het hoofdspoor en het enkelsporige lijntje is verder aangekleed met groen en onkruid. 

30.08.2020
Inmiddels zijn er ook al wat bomen geplant en is het stuk tussen de bruggen en de kolenbunker ook afgewerkt met gras, onkruid, bosjes en bomen.

29.09.2020
Inmiddels is de baan volledig afgebroken, reden; een andere woning.
Op 17 september 2020 hebben wij de sleutel gekregen van een nieuwe woning in Delft.
De bedoeling is dat daar een volledig nieuwe baan wordt opgebouwd.