H0 Duits (tram)diorama

Naast de H0 modelspoorbaan, is er het idee om een diorama te maken naar Duits idee.
Na een partij mooie Duitse stadshuizen op de kop te hebben getikt is begonnen met de uitwerking van dit idee.
De bedoeling is om op het laagste niveau water te maken, op het 2e niveau een doorgaande weg en op het 3e niveau het enkelsporige tramspoor en de stad met daar achter een berg.
De trambaan wordt wel zo gemaakt dat de modulebak later uitgebreid kan worden zodat de tram ook daad werkelijk kan gaan rond rijden.
Op 23.10.2020 heb ik een begin gemaakt met dit diorama.

25.10.2020
Ondertussen een begin gemaakt met de bergen door piepschuim op elkaar te lijmen.

27.10.2020
Vanmiddag verder gegaan met het bewerken van de berg.
Eerst met een mes een beetje de vorm van de berg erin snijden, daarna bewerken met een soldeerbout, zodat het een wat bergachtige structuur krijgt en daarna insmeren met modelbouwgips.
Nu maar laten uitharden en dan verder af gaan werken.

07.12.2020

Afgelopen dagen was ik al bezig met het verven van de berg.
Vanmorgen weer even bezig geweest met het diorama, de bergen verder afgeverfd met krijtverf, groen aangebracht en bomen geplaatst, de gaten geboord voor de verlichting van de huisjes, de doorgaande weg geplakt....

Voor de vorm de huisjes op hun plaats gezet en een stuk rails met tram.

Binnenkort de bestrating en de tramrails leggen en dan kunnen de huisjes vast gezet worden en de straatverlichting aangebracht worden. Het begint er al steeds meer op te lijken.

11.12.2020

Vanmorgen bezig geweest met het Duitse diorama, de doorgaande weg is inmiddels aangekleed, er is een muurtje gemetseld tussen de weg en het stadsniveau, wat onkruid aangebracht langs de weg en auto's op de weg gezet.

27.12.2020

Afgelopen dagen weer bezig geweest met het diorama. Het gras tussen de tramrails en langs de kant van de weg is vast gelijmd, de andere kant wachten we nog even mee tot de bestrating binnen is. Verder een begin gemaakt met de waterkant te maken. Nog even wachten op de busjes lijmspray om de losliggende steentjes vast te lijmen en op de verf en het water zodat ook dit gedeelte afgemaakt kan worden. Ook is er ondertussen al wat structuur op de bodem van het water aangebracht.

29.12.2020

De lijmspray is binnen en de steentjes zijn ondertussen gelijmd. Ook het water van Woodland scenics is binnen dus binnenkort aan de gang net het water maken. 

04.01.2021

Vandaag vrij van het werk, dus maar weer verder met het Duitse diorama. Ondertussen is de bestrating in het stadje aangebracht, het resterende groen langs de trambaan en in het zijstraatje, de straatverlichting is aangebracht, er zijn wat bankjes geplaatst en er zijn wat voetgangers in de stad. Ondertussen nog bezig met het water van Woodland Scenics vandaar de witte plastic strip vooraan bij het diorama. Zodra het water helemaal klaar en uitgehard is zal ook deze strip verdwijnen. Laatste stappen zijn dan nog de stelpootjes onder poten zetten, de bedrading van de verlichting aansluiten, en nog doek voor om de bak heen zodat het netjes is afgewerkt.