Montzen (Urbex) 15.06.2019

Verlaten/Vervallen station Montzen, seinhuis en werkplaats

Na de inval door de Duitsers in het jaar 1914, werd het gehele spoorwegnetwerk in de regio door de Duitsers overgenomen. Het plaatsje Montzen, op dat moment nog onbereikbaar per trein, werd opeens heel belangrijk voor de Duitsers. Via Montzen konden de Duitsers makkelijker en sneller bevoorraden en men begon in 1915 met de constructie van een Station Montzen.

Het bijzondere aan de bouw is dat het station niet gebouwd is door de Duitsers of Belgen. De Duitsers hadden in het oosten veel Russische krijgsgevangenen gemaakt en besloten om deze in te zetten tijdens de bouw. Het station zou rond 1917/1918 klaar zijn. Maar station Montzen bloeide pas op na de oorlog. Aangezien er tijdens de oorlog veel schade was ontstaan in België, werd Montzen het doorvoer station van Duits materiaal, dat gezien werd als een herstelbetaling. Vanaf 1930 groeide het vervoer per spoor – vanwege de groei in de zeehavens – enorm en de Belgische staat besloot om het station en rangeerterrein uit te breiden.

In die tijd waren er ook veel onderlinge wedstrijden over de mooiste stations in de regio. Station Montzen heeft deze prijs regelmatig gewonnen en het station ging een mooie tijd tegemoet. Helaas brak de Tweede Wereldoorlog uit en kwam het vervoer via het station grotendeels stil te liggen. Het lag helemaal stil nadat het emplacement in 1944 gebombardeerd werd en het enorme schade opliep. Mede hierdoor is het station nooit meer zo mooi geworden en geweest als voor de oorlog. Na de oorlog werd het terrein grotendeels hersteld, maar het zou nooit meer bloeien zoals het gedaan had.

In het jaar 1952 werd de passagierslijn opgeheven en werd het emplacement alleen nog maar gebruikt voor goederenvervoer. Hedendaags komen er nog enkele treinen langs, maar het station van Montzen is sindsdien niet meer gebruikt. Tot 2017 hebben er in het station nog een aantal oude rijtuigen en locomotieven gestaan, maar deze zijn er uitgesleept en op het rangeerterrein gezet en later zelfs gesloopt. Nu is het station onderdeel van vandalisme en blijft er helaas weinig van over. Het ooit zo mooie, grote en machtige Montzen is nu niets meer dan een klein en verlaten station in België en men kan alleen maar terug denken aan de mooie tijden die het beleefd heeft.